Zelf een schutting maken

Wil je zelf een schutting maken? Ga niet te snel van start met het plaatsen van de schutting maar zorg voor een goede voorbereiding. Een goed begin is de helft van het werk! 

ZELF EEN SCHUTTING MAKEN, WAT HEB IK NODIG?

STAP 1 - OPMETEN

Meet de totale lengte van de te plaatsen schutting op. Dit kan met een rolmaat of bijvoorbeeld een landmeter. Bereken het totaal aantal benodigde tuinschermen door de lengte te delen door 187 centimeter - 180 centimeter voor het scherm en 7 centimeter voor de tuinpaal. De uitkomst afgerond naar boven is het aantal benodigde tuinschermen. Het kan ook handig zijn om de tekening te maken van de situatie.

Schutting maken stap 1

STAP 2 - UITMETEN

Bepaal de plaats waar de eerste tuinpaal moet komen en meet vanuit dat punt verder om zo de posities van de andere tuinpalen te bepalen. Met een touwtje kan je ervoor zorgen dat de tuinpalen netjes in een lijn staan. Dit touw dien je vanaf de eerste paal tot aan het verste punt te spannen.

TIP: Plaats nooit direct alle tuinpalen in een keer in de grond. De kans is aanwezig dat je een meetfout maakt en hierdoor opnieuw moet boren/graven.

Stap 2 schutting maken

STAP 3 - TUINPALEN PLAATSEN

De tuinpalen zullen ongeveer 1/3e van de lengte in de grond moeten. Het gat voor de tuinpalen kan gegraven worden met een schep of een grondboor (diameter minimaal 10 cm). Plaats de tuinpaal in het zojuist gegraven gat en veranker deze eventueel met Paalvast (extra accessoire) of met een zak snel beton uit de bouwmarkt.

Stap 3.1 bij het maken van een schutting

Het is belangrijk om de tuinpalen op de juiste afstand van elkaar te plaatsen, zodat de tuinschermen er telkens netjes tussen passen met een halve centimeter speling. Hiervoor kan een hulp-lat van 181 centimeter gebruikt worden om te meten tussen de palen, voor zowel beneden als boven.

Indien er gekozen wordt om de paal te verankeren met Paalvast of snel beton zal er goed gecontroleerd moeten worden of deze nog steeds waterpas staat en of de tussenruimte van de palen nog goed is. Paalvast en snel beton is gemiddeld met 15 minuten uitgehard.

Schutting maken stap 3

STAP 4 - TUINSCHERMEN PLAATSEN

Controleer (nadat de Paalvast of het snel beton is uitgehard) of de palen nog waterpas staan. Controleer ook de hoogte en monteer het tuinscherm minimaal 2 centimeter boven de grond met het T- of L-beslag. Het T-beslag wordt gebruikt voor onze Design en TopLine tuinschermen. Voor deze tuinschermen geldt dat eerst de kunststof kapjes uit de aluminium dwarsliggers gehaald moeten worden. Deze kunnen worden verwijderd door de laatste schroef uit de laatste composiet plank los te draaien. Daarna kun je het kapje eenvoudig verwijderen. Vervolgens kun je het schroefje weer terugzetten in de composiet plank. Het T-beslag kan nu in de aluminium dwarsliggers geplaatst worden. 

Wanneer er gewerkt wordt met het T-beslag zal het plastic kapje uit de dwarsbalk verwijderd moeten worden. Dit kan doormiddel van de buitenste schroef uit de buitenste plank los te schroeven en het plastic kapje er zo uit te trekken. Indien gewenst kan je het plastic kapje halveren en terugplaatsen in de vrije holle ruimte. Indien er gebruik wordt gemaakt van L-beslag bevestig je die aan de aluminium delen van het tuin- of draadscherm en niet aan de houtcomposiet! 

Zelf een schutting maken stap 4

STAP 5 - OVERIGE TUINSCHERMEN

Als het vorige tuinscherm goed tussen beide palen is gemonteerd kan de volgende geplaatst worden. De eerste paal voor het volgende scherm staat al, de tweede plaats je met behulp van de eerdergenoemde hulp-lat op dezelfde afstand. Werk zo verder tot het laatste tuinscherm en vergeet tussendoor niet om een bak koffie te nemen!

Tuinscherm maken stap 5

STAP 6 - LAATSTE LOODJES

Het laatste tuinscherm zal ingekort moeten worden. Dit kan vrij gemakkelijk gedaan worden door middel van de schuttingplank op het punt waar het tuinscherm ingekort moet worden los te halen en de aluminium dwarsbalk met behulp van bijvoorbeeld een ijzerzaag op benodigde maat te maken. De zojuist losgehaalde schuttingplank kan weer teruggeplaatst worden.

Let op: Wanneer de tuinschermen gekanteld worden gemonteerd (met de schuttingplanken horizontaal) of koud op de grond/betonrand (niet 2 centimeter vrij) dan zal de garantie komen te vervallen.

Laatste stap

Watervlekjes kunnen in sommige gevallen voorkomen en vooral opvallen bij de lichtere composiet kleuren, echter zullen deze binnen afzienbare tijd vanzelf verdwijnen.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!